Daan van Doorn

Daan van Doorn (1958) maakt vrij werk en werk in opdracht. Hij werkt al meer dan dertig jaar als kunstschilder en is internationaal geprezen om zijn expressieve portretten. Mensen roemen zijn manier waarop hij zowel het uiterlijk als het innerlijk van zijn geportretteerden in olieverf weet weer te geven. Notabelen als prinses Beatrix, Herman Brood en Philip Glass poseerden voor een portret.

Op zoek naar nieuwe inspiratie kwam Van Doorn terecht bij de bloemstillevens uit de Gouden Eeuw waaronder de tulpenportretten van Jacob Marrels en de bloemstukken van Hans Bollongier en Rachel Ruys. Zijn vrouw Ineke Schoonheyt begon zelf composities samen te stellen met wilde bloemen uit de eigen tuin, in combinatie met zijden kunstbloemen. Op deze manier kwamen de bloemen uit allerlei continenten en uit totaal verschillende bloeiperiodes samen, net zoals op de klassieke bloemschilderijen.

De bloemportretten uit de traditionele Hollandse school kenmerken zich door uiterst fijn penseelwerk. Voorzichtige toetsjes in losse toetsen en soms felle kleuren. De bloemschilderijen van Van Doorn zijn eveneens ingetogen, maar daarentegen tegelijkertijd zeer dynamisch. De schilderijen zijn nog open, kwetsbaar, maar zeer trefzeker. Binnen de contourlijnen van het beeld wentelt en druipt de olieverf in lichte kleurvlakken van de bloemen af. Op deze wijze krijgen deze bloemstillevens hun bijzondere dynamiek en hun dramatische schoonheid. Daan van Doorn laat in deze bloemstillevens wederom zien wat een virtuoos schilder hij is.

Daan van Doorn exposeerde o.a. in het Stedelijk Museum, The Royal Society of Portrait Painters in London, The Sharjah Art Museum in Dubai, The Cultural Foundation in Abu Dhabi en Museum De Fundatie. In 2011 en 2013 was hij geselecteerd voor de BP Award van de National Portrait Gallery in London.

daanvandoorn.nl