Paul Versteeg

Paul Versteeg (1944), opgegroeid in Zuid Frankrijk, kreeg op jonge leeftijd de eervolle opdracht om de ontwerpen van Marc Chagall voor het plafond van de Opéra te Parijs uit te voeren. Deze opdracht voltooide hij tot volle tevredenheid van deze meester waarna Versteeg zijn eigen weg ging. De schilders Charles Marq en Brigitte Simon hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van zijn werk. Deze Franse invloed is duidelijk zichtbaar in zijn werk. Versteeg begon als landschapschilder, zoals vele grote schilders, aan de krijtkusten van Normandië. mede door Boudin en Monet werd deze kust één der bakermatten van het Impressionisme. Later zocht hij zijn inspiratie in de kleuren van de Provence in Zuid- Frankrijk.

In de jaren ’90 trekt hij zich terug in zijn atelierboot aan de Amstel te Amsterdam. Zijn fascinatie voor het licht blijft een belangrijke rol vervullen. De zon valt vanuit het westen zonder pardon dit atelier binnen, dat vol staat met panelen, lijsten, doeken en voorwerpen. De schilder kijkt en ziet en schildert in de verschuivende lichtinvallen in zijn atelier. Zijn werk lijkt doordrongen van licht. Elk schilderij geeft een minutieuze indruk van de werking van licht op de omgeving. Subtiel in kleurgebruik en geraffineerd in schaduwweergave vangt Versteeg de felle contrasten op het doek.

De Nederlandse schilderkunst heeft een grote reputatie op schilderen van het licht in een schilderij. Versteeg gaat verder in deze traditie van de klassiek moderne schilderkunst en tracht in zijn eigen handschrift tot een nieuwe beeldtaal te komen.

Het werk van Versteeg is inmiddels te vinden in diverse belangrijke particuliere collecties en in de kunstcollectie van o.a. Talens B.V., Hollandse Betongroep, Verzekeringsmij Zürich en verschillende ministeries en pensioenfondsen.

paulversteeg.eu